Penyimpanan susu secara
teratur perlu dilakukan bagi memastikan kualiti susu ibu dikekalkan pada tahap
maksimum. Untuk itu, pastikan setiap bekas penyimpan susu dibersihkan dengan
sempurna . Labelkan setiap bekas susu mengikut tarikh dan masa perahan.
Pada suhu bilik 18-22°C,
susu boleh kekal segar sehingga lapan jam. Di dalam peti sejuk (bahagian
bawah), susu ibu boleh bertahan lebih kurang 3-5hari. Manakala di dalam peti
sejuk 1 pintu (bahagian beku), susu
dapat bertahan sehingga 2 minggu.
Jika bahagian dingin
bekunya berasingan (peti sejuk 2 atau 3 pintu), susu beku boleh bertahan selama
3 bulan. Jika mahu menyimpan susu pada kadar lebih lama (sehingga 6 bulan) pula, susu perlu disimpan di dalam
bekas dingin beku yang mempunyai suhu tetap di bawah 19°C.
Bagaimana
mencairkan susu beku?
Bagi ibu bekerja yang
meninggalkan anak pada pengasuh pastinya ada kekeliruan bagaimana nak cairkan
susu beku sedangkan esoknya anak perlu dihantar pada pengasuh. Bukan kah akan
ambil masa yang lama untuk cair? Ini caranya:
Keluarkan susu beku
pada malam hari sebelumnya untuk
dinyahbeku terlebih dahulu di bahagian bawah peti ais semalaman. Keluarkan
jumlah susu yang akan digunakan sahaja dan rendam bekas susu itu di dalam
aliran air paip kemudian bolehlah di simpan di dalam peti sejuk bahagian bawah
semula. Keesokkan harinya susu dah mencair dan tidaklah perlu Ibu beri susu
yang masih beku pada pengasuh. Silap hari anak meraung inginkan susu, tetapi
susu lambat cair nya.
Mungkin ada pengasuh yang kurang faham tentang
sensitiviti susu ibu, oleh itu wajar lah di ingatkan pada pengasuh agar simpan
susu perahan dalam peti sejuk. Ini bagi kes pengasuh yang baru pertama kali mengendalikan
susu ibu.
Bagaimana
memanaskan susu ibu?
Apabila tiba waktu
menyusu, ambil satu botol pada satu masa dan letakkan di dalam bekas berisi air
suam atau “warmer” dan berikan kepada bayi bila susu sudah suam. Keluarkan susu mengikut keperluan anak sahaja
agar tidak mebazir.
Susu yang telah
dipanaskan perlu diberikan kepada bayi dalam tempoh 1-2 jam dan lebihan susu
yang tidak habis diminum tidak boleh dibekukan semula.
Nota
buat ibu:
Jangan sekali-kali
menggunakan ketuhar mikro untuk mencairkan/ memanaskan susu ibu. Kaedah ini
boleh mengubah komposisi susu dan berpontensi melecurkan mulut bayi.
Lemak di dalam susu
akan terpisah dan timbul di permukaan susu, hanya perlu goncangkan
perlahan-lahan bekas susu, lemak yang terasing akan bercampur semula. Susu beku
yang sudah cair tidak boleh dibekukan semula.
Saya sarankan guna susu
ibu mengikut aturan yang masuk dahulu, keluar dahulu walaupun kita boleh
bekukan susu ibu selama 3-6bulan. Ini kerana semakin lama susu di simpan ia
akan mengubah komposisi susu ibu menurut usia bayi itu.
Penting buat IBU BERKERJAYA. Sila KLIK.
No comments:
Post a Comment