Berapa ramai antara
kita penggemar sup. Tak kisah lah sup apa pun asalkan sup. Kalau kita sedang
berdiet atau tidak mahu makan nasi, sekurang-kurang nya alas perut dengan sup
berkrim pun dah cukup memadai. Ada beberapa
resepi yang boleh dicuba khas buat ibu menyusu dan hamil. Sangat berkhasiat,
ekonomi dan cukup praktikal untuk dicuba sendiri di rumah.
Saya penggemar sup
berkrim selain sup tulang. Salah satu sup berkrim yang menjadi kegemaran saya
sup brokoli. Mengapa saya suka sup brokoli? Sebab saya tak suka makan brokoli
terang-terang sayur brokoli tu suap dalam mulut. Alternatif lain untuk dapatkan khasiat
brokoli tu, saya buat sup berkrim brokoli.
Check it out!!
Bahan-bahan:
Sebatang karot, potong
dadu
Sebatang saderi,potong
dadu
Seulas bawang putih,
cincang
6 cawan brokoli,
cincang
2 cawan susu skim
1 cawan bawang besar
Sedikit keju
Garam dan serbuk lada
hitam
Cara membuat:
Di dalam satu periuk
sup yang besar, masukkan bawang, karot, saderi, bawang putih dan air rebusan
ayam. Didihkan. Masukkan brokoli tutup dan didih selama 5 hingga 10minit atau
sehingga brokoli jadi lembut. Tambahkan susu skim dan kisar hingga lembut.
Panaskan beberapa minit. Kalau suka boleh tambah sedikit cheese kat dalam sup
tu.
Begitu mudah semudah
ABC!!
Wah.. This is the
perfect broccoli cheese soup recipe !!
Masa penyediaan hanya
antara 30minit sahaja. Hidangan ekpress. Kalau malas, minta suami sediakan ye.
Boleh bermanja-manja gitew..
Mengapa resepi ni baik
untuk wanita hamil dan menyusu?
Sup ini ada asid folik
yang tinggi sebab jumlah brokoli yang digunakan. Pengambilan asid folik yang
cukup adalah penting terutamanya pada minggu-minggu awal kehamilan bagi mengelakkan
kecacatan kelahiran.
Jangan lupa mencuba. Do
share this recipe dengan para ibu hamil dan menyusu yang lain ya. Thanks in advance.
No comments:
Post a Comment