Wednesday, 20 November 2013

Pening Dan Letih Masa Hamil ,Petanda Menghidap "Anemia"

Anemia atau kurang darah adalah kondisi di mana jumlah sel darah merah atau hemoglobin (protein pembawa oksigen) dalam sel darah merah berada di bawah normal. Sel darah merah mengandungi hemoglobin yang berperanan dalam mengangkut oksigen dari paru-paru dan menghantarnya ke seluruh bahagian tubuh.

Akibat dari anemia adalah transportasi sel darah merah akan terganggu dan jaringan tubuh si penderita anemia akan mengalami kekurangan oksigen untuk  menghasilkan energi. Maka tidak hairan jika gejala anemia ditunjukkan dengan rasa cepat lelah, pucat, gelisah, dan terkadang sesak nafas. Serta ditandai dengan warna pucat di beberapa bahagian tubuh seperti lidah dan kelopak mata. 

Wanita hamil mudah dapat anemia, tidak terkecuali wanita tidak hamil sama ada bujang atau sudah berkahwin, lelaki mahupun wanita tidak terkecuali untuk menghidap anemia.
Penyebab umum dari anemia antara lain; kekurangan zat besi, pendarahan usus, pendarahan genetik, kekurangan vitamin B12, kekurangan asid folat serta gangguan sunsum tulang.

Darah terdiri dari plasma dan sel. Ada tiga jenis sel darah iaitu:
  • Sel darah putih (leukosit). Sel darah ini berguna untuk melawan infeksi.
  • Platelets / keping darah. Sel darah ini membantu membekukan darah saat terluka.
  • Sel darah putih (eritrosit). Sel darah merah ini membawa oksigen dari paru-paru melalui aliran darah menuju otak dan organ serta jaringan lain.
Dua jenis anemia yang biasa dihadapi ialah anemia akibat kekurangan zat besi dan anemia akibat kekurangan vitamin dalam tubuh.
Sumsum tulang perlukan zat besi untuk membuat hemoglobin. Tanpa zat besi yang cukup, tubuh tidak akan dapat hasilkan cukup hemoglobin untuk sel darah merah.

Selain zat besi tubuh juga perlukan folat dan vitamin B-12 untuk menghasilkan cukup sel darah merah. Makan makanan yang rendah zat tersebut dan nutrisi penting lain boleh menyebabkan penurunan produksi sel darah.

Vitamin Shaklee menawarkan sumber vitamin dan mineral yang bisa membantu anda untuk elakkan anemia juga bantu meningkatkan Hb anda terutamanya wanita hamil.

Jom kita kongsi dulu testimoni vitamin SET HAMIL.

Testimoni 1: Disahkan menghidap MILD ANEMIA, lepas ambil vitamin shaklee 2 minggu HB pun naik 11.3

 Testimoni 2: HB maintain n cantik 11.8, berat badan pun naik teratur.
Erm.. nampak macam tak hamil, tapi sebenrnya hamil. Sila KLIK

Apa ada dalam SET HAMIL SHAKLEE?

Trimester 1:

  • B complex - Acid folic yang cukup bantu cegah kecacatan bayi dalam tiub neural bayi
  • Vitalea- Multivitamin terbaik dengan zat besi bantu cegah HB rendah dan bentuk sel darah merah
  • Vitamin C- Bantu penyerapan zat besi dan pertahanan badan
  • Ostematrix / kalsium - Bantu bentuk tulang dan gigi, kurangkan sakit belakang dan pinggang

Trimester 2: Kesemua yang diatas cuma tambahan vitamin
  • Omega guard - Pembetukan IQ anak dan bantu menghubungkan sel-sel otak.
Ingin dapatkan produk hebat ini? Hubungi:
CALL/SMS/ wsapp 017-6706342 (Azimah)
Emel: mamaBatrisyia82@gmail.com
PM FB: Azimah Su'ut
FB page: Mama Batrisyia e-shoppe

Area COD saya di kawasan UPM Serdang, Seri Kembangan, Bandar Baru Bangi, Kajang, Puchong, Putrajaya, Bukit Mahkota dan Kuala Lumpur (area Pavillion, Klcc, Bukit Bintang dan beberapa kwsn lain), Miri, Sarawak. Jika kawasan anda tiada dlm senarai, boleh hubungi dan maklumkan saya. 

Penafian: Produk ini tidak bertujuan untuk diagnosis,merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakitNo comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...