Hari ini saya nak
kongsikan 1 lagi artikal bagaimana cara menyimpan susu perahan dengan betul.
Artikal ini dari majalah Pa&Ma Ogos 2014.
Simpan susu nie perlu
di tempat yang betul supaya kualitinya kekal sepanjang masa. Perlu ambil berat
tau kalau mahu berikan yang terbaik buat si manja kita.
❤Suhu
bilik (25oC hingga 37oC) ❤
Tempoh : Optimum empat
jam.
Peringatan : Pastikan
keadaan perdekitaran susu ibu perahan disimpan adalah bersih.
❤Peti
sejuk (Kurang daripada -4oC)❤
Tempoh : Optimum lapan
hari di dalam keadaan yang sangat bersih.
Peringatan : Simpan
susu di bahagian paling belakang peti sejuk kerana suhunya adalah lebih sejuk.
❤Peti
sejuk beku❤
Tempoh : Enam bulan
Peringatan : Pastikan
suhu peti sejuk beku kekal di bawah 20oC sepanjang masa
❤Peti
ais (Kurang daripada -4oC)❤
Tempoh peti sejuk satu
pintu : Dua minggu
Tempoh peti sejuk dua
pintu : Tiga bulan
Peringatan : Simpan
susu ibu perahan pada suhu -18oC adalah selamat daripada pencemaran bakteria
walaupun proses enzimatik yang terkandung di dalam makanan mungkin tidak boleh
dihapuskan.
❤Bilik
berhawa dingin (15oC hingga 25oC)❤
Tempoh : Maksimum lapan
jam.
Peringatan : Bekas
penyimpanan susu ibu (botol atau plastik) disimpan dalam suhu yang sentiasa
sejuk. Langkah membungkus bekas penyimpan dengan tuala sejuk membolehkan susu
ibu perahan kekal sejuk.
*Susu ibu hendaklah
disejukkan jika ia tidak digunakan dalam masa 4-6 jam selepas diperah.
Tempatkan bekas susu di bahagian paling sejuk peti ais (jauh daripada pintu).
Jika telah melampaui
masa simpanan sila buang je susu tersebut.
Assalam. Nice entry sis :) Saya minta izin guna gambar dalam entry ni boleh sis?
ReplyDelete