Ramai wanita terutama
ibu moden masa kini memandang mudah pada amalan berpantang selepas bersalin.
Akibat tidak mengamalkan cara berpantang yang betul sama ada dari segi
pemakanan mahupun rawatan tradisi, ada sesetengahnya mengakui sakit badan dan
sukar tidur malah ada ketika lenguh pada tangan dan kaki.
Hidangan yang salah
semasa dalam tempoh berpantang akan memberi kesan kepada tubuh badan ibu
selepas bersalin. Oleh itu elakkan hidangan pedas, gatal dan berlemak serta
terlalu berminyak. Nanti memudaratkan kesihatan.
Bak kata orang tua-tua,
badan nak pakai lama.
Di bawah ini kak mah
nak share beberapa resepi berpantang yang boleh ibu-ibu cuba. Malah terbaik dan
mudah untuk para suami bantu untuk masakkan juadah berpantang buat si isteri.
Tak susah mana pun.
SALMON PANGGANG BERLADA
HITAM
*************************************
Sekeping salmon bersaiz
sederhana
1 sudu teh lada hitam
1/2 inci halia
2 ulas bawang putih
Garam secukup rasa
sekeping kertas
pembalut aluminium foil untuk balut ikan.
Cara:
1. Bersihkan ikan
salmon
2. Tumbuk kasar lada
hitam, halia, bawang putih dan lumur pada salmon bersama garam
3. perapkan kira-kira
satu jam sebelum bungkus dalam ketas pembalut aluminium foil dan panggang di
dalam kuali hingga masak.
kdt pic: sumber google
SAMBAL BILIS BERKUNYIT
**************************
100gm ikan bilis
3cm kunyit tua dikisar halus
3cm lempoyang dikisar
2 sudu kecil lada hitam
2 sudu minyak untuk menumis
Cara:
1. Goreng ikan bilis dan toskan minyak
2. Tumbuk kasar ikan bilis goreng bersama lada hitam
3. Dengan kuali bersih, tumis pula bahan yang
dikisar hingga naik bau.
4. Kemudian masukkan ikan bilis dan lada hitam yang
ditumbuk tadi ke dalam kuali dan gaul rata.
5. Sedia dihidangkan.
kdt pic: sumber google
IKAN SINGGANG HALIA
***********************
Seekor ikan halia selar sederhana
2 inci halia
4 ulas bawang putih
1 cawan air atau secukupnya
Garam
Asam keping
Cara:
1. Bersihkan ikan selar
2. Mayang halus halia dan bawang putih yang telah
dibuang kulit
3. Kemudian masukkan ikan ke dalam periuk diikuti
dengan halia, asam keping, bawang putih , air dan garam secukup rasa.
4. Reneh kira-kira selama 20 minit sebelum
dinikmati.
SUP SAWI LOBAK MERAH
************************
1 ikat sawi
1/2 biji lobak merah
1 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 cawan air
garam dan gula secukup rasa
cara:
1. Bersihkan lobak merah dan kupas tipis kulitnya.
Potong lobak nipis2 agak senang empuk
2. Bersihkan sawi dan potong daun dan batangnya
3. Bawang merah dan bawang putih dikupas dan
dimayang halus
4. Masukkan semua bahan ke dalam periuk dan masak
hingga empuk
5. Perasakan dan sedia untuk dihidangkan.
DAGING LADA HITAM
*********************
250gm daging batang pinang dihiris nipis
1 biji bawang besar (dihiris)
5 ulas bawang putih (dihiris)
2 sudu minyak
1 sudu besar lada hitam (ditumbuk kasar)
1 sudu besar kicap manis
1 sudu besar kicap masin
Cara:
1. Rebus daging dengan api sederhana hingga empuk.
Toskan tetapi jangan buang air rebusan tadi
2. panaskan kuali dan tumis bawang besar dan bawang
putih hingga naik bau
3. Masukkan daging, kicap manis, kicap masin serta
lada hitam. Gaul rata dan biar seketika
4. Kemudian masukkan sedikit air rebusan daging tadi
dan biarkan sehingga pekat semula agar daging lebih lembut.
5. Lebih enak taburkan lada hitam dan siap
dihidangkan dengan nasi panas
KERABU / URAP PEGAGA
************************
Pegaga secukupnya dan dihiris mengikut selera anda
1 ulas bawang putih
2 biji bawang merah
1 sudu teh lada hitam
50g ikan bilis
1 inci halia muda
1 inci kunyit hidup
Cara:
1. Tumbuh bawang putih, bawang merah, halia muda,
kunyit hidup, lada hitam sehingga lumat
2. Goreng semua bahan tadi tanpa minyak. Biarkan
sehingga sedikit kering dan angkat.
3. Selepas itu, gaulkan bahan-bahan tersebut bersama
daun pegaga yang telah dihiris tadi.
4. Sedia dihidang dan sedap di makan bersama nasi
panas.
TEH HALIA
************
600ml air
4cm halia tua
1/4 ketul gula melaka
(kurangkan jika tak gemar manis)
Cara:
1. Kupas halia, pecahkan sedikit dan rebus gula
melaka bersama air
2. Biarkan mendidih dan minum sewaktu suam
kredit pic: sumber photo |
IKAN HARUAN KUKUS LADA HITAM
***********************************
1 ekor ikan haruan
30g halia
2 ulas bawang putih (dihiris halus)
1 sudu besar serbuk lada hitam
1 biji limau nipis (jus diambil)
Garam secukup rasa
Air secukupnya
Daun bawang / daun ketumbar
Cara:
1. Kukus ikan haruan selama 20 minit
2. Masukkan halia dan bawang putih
3. Masukkan sedikit air dan didihkan
4. Masukkan serbuk lada hitam dan jus limau serta
garam
5. Untuk hiasan, tabur kan daun bawang dan daun
ketumbar.
kredit pic: sumber google |
Diet yang seimbang
semasa dalam pantang penting terutama kepada ibu yang menyusukan bayi dengan
susu badan. Semasa dalam pantang, pemakanan sangatlah penting untuk pulihkan
kesihatan selepas bersalin, mempercepatkan penyembuhan luka jahitan episotomi
atau pun pembedahan Ceasarean.
No comments:
Post a Comment